Vanha Shimanon 6-rattainen kasetti

Polkupyörän rakentaminen osista

Miten päädyin tee-se-itse pyörään?

Harkitsin pitkään uuden pyörän ostoa ja tutkailin vaihtoehtoja, mutta en oikein löytänyt sopivaa pakettia. Niinpä jo puoli vuotta sitten rupesin miettimään, että mitä jos rakentaisin pyörän osista. Päätin lähteä tutkimaan asiaa ja selvittämään hieman taustoja pyörän rakentamiseksi.

Ensimmäiseksi ongelmaksi nousi hinta. Saanko koottua pyörän osista kohtuuhintaan? Vaikutti siltä, että pyörän kokoaminen osista on paljon kalliimpaa kuin pakettina ostaminen. Eri arvioiden mukaan mitä vastaan tuli, osien ostaminen tulisi n. 10-30% kalliimmaksi. Tämä oli ensimmäinen tekijä, joka siirsi hanketta eteenpäin.

Toiseksi ongelmaksi nousi eri osakokonaisuuksien yhteensopivuus. Mistä tiedän mikä välistys pitäis valita takarattaaseen? Mitkä vaihteistosarjojen osat ovat keskenään yhteensopivat? Miten valita oikeanlaiset ohjainkannattimet ja ohjainlaakerit, jotka sopivat yhteen etuhaarukan kanssa? Miten etuhaarukka pitää sahata jotta siihen ei jää ylimääräistä?

Huomasin, että moni asia vaatii erityisosaamista. En selviäsi kaikista rakentamiseen littyvistä vaiheista ilman apua. Toisaalta osa työkaluistakin on sen verran arvokkaita, että ei niitä kannata hankkia yhtä rakennusprojektia varten.

Mistä lähteä liikkeelle?

Innostuin aiheesta uudelleen ja päättin ryhtyä toimeen. Mitään osia ei ole vielä tilattu, mutta suunnittelu on lähtenyt käyntiin. Mikä olisi siis ensimmäinen asia joka täytyy päättää?

Pyörän käyttötarkoitus

Lähdin miettimään, että mitä oikeastaan pyörältä odotan ja mikä sen käyttötarkoitus on? Pääasialliseksi käyttötarkoitukseksi nousi työmatkat ja vapaa-ajan käyttö. Joskus saattaisi olla kiva tehdä myös pitempiä reissuja pyörän kanssa.

Kilpapyörä ei olisi kovin tarpeellinen, mutta toisaalta mahdollisimman kevyt pyörä olisi mukava ja nopea ajettava. Yksivaihteista en lähtenyt harkitsemaan, koska suunnitelmissa on myös tehdä pitempiä matkoja. Lopputulema olisi maantie-, cyclocross- ja hybridipyörän yhdistelmä, kuitenkaan uhraamatta pyörän keveyttä(n. 10kg).

Nyt kun käyttötarkoitus on selvitetty, voidaan siirtyä ensimmäisen ja ehkä ratkaisevimman osan eli rungon valintaan. Runkovaihtehtoja on pilvin pimein, satasista aina useisiin tuhansiin euroihin asti.

Rungon valinta

Runkovaihtehtoja punnitessani tärkeimmiksi tekijöiksi nousivat hinta, monikäyttöisyys ja keveys. Päädyin etsimään cyclcross-runkoa, koska ajattelin, että se olisi kevyt, mutta toisaalta kestävä. Harkinnan jälkeen valinta osui Kinesiksen Crosslight 5T:hen (vm. 2010) ja runkokooksi valitsin 57cm, koska pituuteni on n. 185cm ja jalan sisäpituus n. 88cm. (Lisään kuvia rungosta, kun se saapuu.) Runko ei ole myöskään kovin kallis joten se sopii budjettiini. Pyöräkeskuksen sivuilla on muuten hyvä koko-opas.

Rungon valinta on tärkeä koska se vaikuttaa kaikkiin osiin jota pyörään on mahdollista hankkia. Edellämainitun rungon ominaisuuksiin kuuluu muun muassa seuraavat asiat:

  • Satulatangon halkaisija 27.2mm
  • Takavaihteiden ripustin (Mech.) 31.8mm (osa joka yhdistää rungon ja takavaihtajan, kaikissa rungoissa tämä ei ole irallinen osa, mutta tässä on, se suojaa runkoa mm. vauriotumiselta)
  • Ohjainlaakeri (Headset)- integroitu 11/8″, 36/45
  • Rungon materiaali on 7005 alumiinia.
  • Etuhaarukaksi suositeltiin Kinesis Crosslight Alloy 3:sta. Tähän sousitukseen ajattelin myös tarttua. Ajatuksena oli valita malli johon saa levyjarrun kiinni. Taakse en ajatellut laittaa levyjarrua, mutta aika näyttää.

Seuraavassa artikkelissa käsittelen etuhaarukkaa, ohjainlaakeria, ohjainkannatinta ja ohjaustankoa. Silloin on toivottavasti myös kuvia osista. Kommentit ja pohdinnat ovat tervetulleita.

5 تعليقات على “Polkupyörän rakentaminen osista

  1. Toni L كاتب الموضوع

    Jep, päätin sitten vihdoinkin ryhtyä tuumasta toimeen. Tänään lähtee tilaukseen runko ja etuhaarukka. Kun ne ovat ensin saapuneet sitten lähtee vasta todellinen osien metsästys käyntiin. Saapa nähdä mitä kaikkea sitä löytää alennuksesta ja poisthyllyiltä. Täytyy yrittää ensin tehdä kattava luettelo osista joita haluaa käyttää ja sitten vaan säännöllisesti metsästää niitä.

أضف تعليق

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

يمكنك استخدام أكواد HTML والخصائص التالية: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe without commenting